Specialistutbildning för psykologer

Våren 2025 ges en specialistkurs för psykologer i existentiell psykoterapi och vägledning motsvarande 7,5 hp. Kursen är ackrediterad som fördjupningskurs inom psykologisk behandling/psykoterapi och som breddkurs inom samtliga specialiteter. Kursstart online den 7 februari och därefter fyra dagar på plats i Stockholm den 6 och 7 mars. 3 och 4 april. Kursanordnare är Blåvarg Psykologi och Utbildning AB, i samarbete med Sällskapet för Existentiell Psykoterapi, SEPT. Kursansvarig är Bo Blåvarg.

Specialistkurs AKO578A Existentiell psykoterapi och vägledning

Kursen är ackrediterad som fördjupningskurs inom psykologisk behandling/psykoterapi samt godkänns även som breddkurs inom övriga specialiteter.

Om kursen

Kursen syftar till att ge psykologer kunskap om existentiell psykologi och psykoterapi och att ge psykologer metoder och en praktisk färdighet inom området existentiell psykoterapi och vägledning (counselling). Kursen syftar till att ge specialistkunskap inom ett område som inte omfattas av psykologprogrammet. Den existentiella psykoterapin har ett undersökande förhållningssätt och ger psykologer en metod att möta varje individ utifrån dess unika förutsättningar, när det gäller livsomständigheter och existentiella frågor som sorg, livskris, isolering, val och ansvar, rädsla för döden och förlust av mening i livet. 

Den existentiella psykoterapin har riktning framåt mot det liv som väntar, och har som mål att hjälpa patienten att göra nya, medvetna val och att skapa ett så hållbart liv som möjligt för patienten. Den existentiella psykologin betonar hur psykisk ohälsa samspelar med hur vår vardag och våra relationer ser ut, hur vi valt att inrätta våra liv, vilka påfrestningar vi har utsatts för och vilken mening vi upplever med våra liv och vår framtid. Den lämpar sig mycket väl för psykologarbete inom bland annat primärvård, öppenvårdspsykiatri, rehabilitering, elevhälsa, företagshälsovård och beroendevård. 

Den existentiella psykoterapin är väl utvärderad och överensstämmer med principerna för evidensbaserad psykologisk praktik, EBPP. Den är väl etablerad i många andra länder, däribland Storbritannien, Nederländerna, Belgien, USA, Tyskland, Österrike, Lettland, Portugal med flera. Den här kursen ger också svenska psykologer en möjlighet att arbeta med utvärderade metoder utifrån patienternas existentiella frågor och lidande.

Kursen ger deltagarna

  1. kunskap om den vetenskapliga evidensen för existentiell psykoterapi
  2. kunskap för psykologen att möta och förstå patientens/klientens önskemål utifrån existentiell psykologi 
  3. klinisk metod och expertis för att arbeta terapeutiskt med existentiella dilemman och kriser hos patienter och klienter 
  4. utrymme för reflektion kring psykologens eget förhållningssätt till människan givna omständigheter och hur det kan färga ens psykologarbete och möten med patienter och klienter

Kursinnehåll

De kunskapsområden som behandlas i kursen är:

  • Den existentiella psykoterapins vetenskapliga grund och evidens
  • Den existentiella filosofins människosyn och människans existentiella grundvillkor
  • Existentiell psykologi 
  • Psykisk hälsa ur ett existentiellt psykologiskt perspektiv och möjligheten att leva ett psykologiskt hållbart liv
  • Den existentiella psykoterapins metod och praktik, med huvudfokus på den existentiella – fenomenologiska psykoterapin
  • Psykologens förhållningssätt i existentiell psykoterapi
  • Reflektion kring eget förhållningssätt som psykolog till existentiella villkor och utsatthet
  • Reflektion kring egen människosyn och hur den påverkar mötet med klienter och patienter

Kursen innehåller föreläsningar varvade med övningar och reflektioner i grupp och enskilt. Kursen innehåller också praktisk tillämpning av metod och teori på fallvinjetter och diagnostiska frågeställningar. Kursdeltagarna ges  stort utrymme till gemensam reflektion under kursen. 

Omfattning

Kursen omfattar motsvarande 7,5 högskolepoäng på avancerad nivå. Kursen omfattar 28 lärarledda timmar, som också innehåller gruppdiskussioner kring litteratur och egna reflektioner kring existentiella teman och hur de påverkar ens eget liv och ens professionalitet som psykolog. Kursen innefattar också problematisering och tillämpning på fallbeskrivningar och vinjetter utifrån existentiell psykologi. 

Examination

Examination sker genom en individuellt skriftlig uppgift i form av ett PM, muntliga såväl som skriftliga uppgifter i samband med kurstillfällena samt en aktiv närvaro. Kursen kräver obligatorisk närvaro, upp till 25 procents frånvaro kan kompletteras enligt överenskommelse med kursansvarig.

Kurslitteratur

  • Bakewell, Sarah (2017). Existentialisterna. Stockholm: Bonniers. (Urval ca 200 sidor.)
  • Adams, Martin & van Deurzen, Emmy (2016) Skills in Existential Counselling and Psychotherapy.  London: Sage. (248 sidor)
  • Jacobsen, Bo (2008). Invitation to Existential Psychology. London: Wiley.  (176 sidor) 
  • Stiwne, Dan (red) (2018). Existens och psykisk hälsa – om hur liv och levnad förhåller sig till hälsa och ohälsa. Lund: Studentlitteratur. (Urval ca 80 sidor.)

Vetenskapliga artiklar om ca 60 sidor tillkommer.

Föreläsare/lärare

Bo Blåvarg
Kursansvarig, legitimerad psykolog, handledare. Auktoriserad existentiell psykolog. Ordförande Sällskapet för Existentiell Psykoterapi

Elisabeth Serrander
Legitimerad psykoterapeut. Auktoriserad existentiell psykoterapeut. Handledare och lärare i psykoterapi

Dan Stiwne
Docent, legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut, handledare. Auktoriserad existentiell psykolog och psykoterapeut

Samtliga föreläsare har lång erfarenhet av existentiell psykoterapi och är vana utbildare och föreläsare i ämnet, både nationellt och internationellt. 

Kursansvarig och examinator

Kursanordnare: Blåvarg Psykologi och Utbildning AB, i samarbete med Sällskapet för Existentiell Psykoterapi, SEPT. Kursansvarig är Bo Blåvarg.

Examinator: Ebba Christina Blåvarg, fil. dr i psykologi, fil. dr i pedagogik. 

Kursstart, kostnad och anmälan

7 februari 2025: Introduktion online två timmar
6 och 7 mars: Två kursdagar på plats i Stockholm
3 och 4 april: Två kursdagar på plats i Stockholm

Kostnad: 18 500 kronor exklusive moms. Examinationsavgift är inkluderad i kursavgiften. Hela kursavgiften betalas före kursstart. Sista anmälningsdag är den 3 februari 2025.

Anmälan: Frågor om kursen och anmälan görs till bo.blavarg@psykologiochutbildning.se. Anmälan är bindande. För ytterligare information se www.psykologiochutbildning.se och www.sept.nu.

Text Bo Blåvarg

Välkommen att anmäla dig!