Modul 4, vinjett 2

…”Det finns flera saker som inte ens den vise Salomo… Ja, en dag passerade jag en liten by. En gammal gubbe på en nittio år höll på att plantera ett mandelträd. – ”Jaså. Lille far, planterar du ett mandelträd?” sade jag. Böjd som han var vände han sig mot mig och sade: ”Ja, min gosse, jag strävar och arbetar, som om jag var odödlig!” – ”Och jag strävar och arbetar, som om jag skulle dö vilket ögonblick som helst” svarade jag honom. Vem av oss två har rätt, herre?

Han såg triumferande på mig. ”Det är det jag vill att du skall säga mig! Sade han.

Jag teg. Lika branta och vågsamma är de båda vägarna och kan båda leda till toppen. Att arbeta och sträva, som om döden inte fanns, och att arbeta och sträva med tanke på döden varje ögonblick, det är kanske detsamma. Men då när… frågade mig förstod jag det inte.

Ur: Bios kai politeia ton Alexh Zosmpa