Modul 3, vinjett 8

Hans berättar….

…”Mamma kom tillbaka från Tyskland förra tisdagen och nu måste jag ta hand om henne. Det är som att bli tretton igen. Du kan inte föreställa dig hur det är att vara fast med henne i ett litet hus där man hör om nån fiser. Hon springer runt och öppnar fönster i mitt rum om jag har lämnat det fem minuter och hon tjatar på mig om allt. Vi skall ju för all del sälja huset så allt måste vara snyggt o prydligt – hon vill ju att jag sätter upp gardiner och frågar mig ständigt när jag tanker sätta upp dem. Jag försöker förklara för henne att jag faktiskt jobbar – du vet, går till ett jobb och får nåt gjort. Och hon säger förstås: ‘Oh, jag visste inte att du arbetar varje dag’. Och jag säger – ‘jaha, mamma, vad trodde du att jag gjorde om dagarna?’ Och nu i morse ville hon att jag skulle ställa upp och ta hundarna till veterinären, så jag bara tittade på henne och sa: ’Jaha, jag skall således ta halva dagen ledigt och ta dig till veterinären’ (sarkastiskt). Om det är lördag så är det en annan sak, men hon verkar tycka att jag skall ha mina dagar lediga bara för henne. Sedan beslöt hon att hon skulle fara någon stans med bilen och började skrämma upp sig själv med allt hemskt som kunde hända med bilen, eller om den kanske inte skulle starta (den har ju stått i tre veckor medan hon vari i Tyskland) och jag vet vad hon vill att jag skall saga…’ Ja, lilla mamma, oroa dig inte, jag går in i huset och hämtar nycklarna och startar bilen åt dig, och kör den förbannade saken åt dig eller väntar här så att jag vet att allt är OK med dig när du kommer tillbaka’. Det är tydligen så att en av hennes hundar måste till veterinären för något och tydligen väntar hon att jag skall sköta det. Så jag sa at tom det är lördag så är det OK, men jag kan inte ta halva fredagen för att ta hennes förbannade hund till veterinären. En dag kom hon hem efter att ha varit ute hela dagen och sa’: ’fy vad hundskit det är I trädgården’, och jag sa:’ ja, det är hundskit i trädgården – dina hundar skiter tydligen då de är där ute’. Vanligen så städar jag bort det, men efter att ha jobbat en hel dag så är inte det min första prioritering – att rusa ut i trädgården och plocka upp hundskit.