Modul 3, vinjett 7, ny

Foto: TT

Att inte vågat följa sina drömmar är något många tror att de skulle ångra på dödsbädden. Att göra adekvata prioriteringar som att våga mer, slappna av och skratta. Jobba mindre och umgås mer med dina barn anses viktigt men vi tycks inte leva så.

Och vi alla vill nog inte ligga på dödsbädden och ångra saker vi inte gjort men som vi velat göra. Men tyvärr är det exakt det som personer ångrar allra mest enligt den förre sjuksköterskan i Australien Bronnie Ware. Hon har samlat ihop anteckningar från personer som varit i slutskedet av deras liv och skrivit boken ”The Top Five regrets of the Dying” (Fem saker döende ångrar), från 2012.

Fem saker vi ångrar mest på dödsbädden

1.Jag ångrar att jag inte haft modet att leva enligt mina drömmar – Jag önskar att jag vågat leva ett liv sant mot mig själv – inte ett som andra förväntade sig. …

När folk ser tillbaka på sina liv blir det tydligt hur många drömmar som är ouppfyllda, de flesta hade inte ens uppfyllt hälften av allt de hade velat göra. Man har även tagit sin hälsa för givet, vilket väldigt få inser, tills de blir sjuka.

2.Jag ångrar att jag jobbade så hårt – Felaktiga prioriteringar av olika slag, som dock oftast har drabbat olika typer av relationer.Det här var vanligast bland män som hade missat sina barns uppväxt och inte haft tillräckligt med tid över för sin partner på grund av försörjningsbördan och statusjakt.

3. Jag önskar att jag hade haft modet att uttrycka mina känslor – Många har hållit tillbaka sina känslor för att inte hamna i konflikt med omgivningen. Resultatet blir att de inte utvecklar sin hela potential utan lever mediokra liv. Ofta slutade de sina liv bittra, besvikna och sjuka.

4. Jag önskar jag hade hållit kontakten med mina vänner – Ofta uppskattar man inte vikten av att ha vänner förrän det är försent. Många hade låtit jobb och familj gå före och ångrade djupt att de inte hade tagit sig tid att umgås och hålla kontakt med kompisar. Alla saknade sina vänner på dödsbädden.

5. Jag önskar att jag hade tillåtit mig själv att vara lyckligare – Det här var en överraskande vanlig kommentar. Många inser inte att lycka är ett val. Man ångrade att man hade fastnat i gamla mönster och vanor. Rädsla för förändringar gjorde att man låtsades att allt var perfekt på ytan trots att det var inte var det. Alla längtade också efter att få sig ett gott skratt innan de dog.

Modul 3, vinjett 7, läsutmaningar

 Meningsfinnande eller meningsskapande?

 Att finnas för andra –vad är det värt?

 Hade Epikuros rätt?